Palveluntuottajan valinta on ehkä aina ollut vaikeaa, mutta nyt se on mielestäni vaikeutunut entisestään. Kun HR tai yritysjohto näkee ajankohtaiseksi joko lähteä kehittämään toimintaa tai hankkia asiantuntija-apua tarpeeseen, on palveluntarjoajien kenttä aika villiä länttä. Mieti toisenkin kerran mitä yrityksesi oikeasti tarvitsee ja mikä on se lisäarvo tai asiantuntijuus, jota odotat palveluntuottajalta!
Olen työskennellyt pitkään henkilöstöalalla ja headhunterina, nähnyt satoja yrityksiä ja vielä enemmän ihmisiä. Koen olevani oikeutettu, koska olen saanut työskennellä upeiden ja ammattitaitoisten asiantuntijoiden kanssa sekä toimia yhteistyökumppanina mitä hienoimmille yrityksille. Oma intohimoni on aina ollut osaaminen ja sen oikea kohdentaminen ja vahvistaminen. Myönnän, että edelleen jokaisen onnistuneen rekrytoinnin, kehitysprojektin tai henkilöstövalmennuksen jälkeen olen tuulettanut, tanssinut voitontanssin tai kiljunut innosta, toki useimmiten mielessäni ja itsekseni koska en ole muuta kehdannut. Olen hankkinut laajan koulutuksen ja tietoisesti rakentanut osaamistani eteenpäin fokusoiden siihen, että voin hyvällä omatunnolla sanoa olevani oman alani asiantuntija. Tämä on se polku, jota myös yrityksessäni noudatetaan. Teemme sitä mitä osaamme ja mihin asiakkaamme meidät valtuuttaa. Pyrimme aina antamaan täyden asiantuntijuutemme asiakkaidemme käyttöön.
Viime ajat ovat olleet haasteellisia ja olemme lähes päivittäin miettineet, miten tässäkin tilanteessa pystyisimme vastaamaan asiakkaidemme tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Mielestäni olemme siinä onnistuneet ja myös asiakkaamme ovat antaneet meille siitä kiitosta. Minkä ansiosta? Tunnemme oman pelikenttämme ja teemme sitä missä olemme parhaimmillamme emmekä lähde ns. heikoille jäille.
Mielenkiinnolla ja osittain kauhulla olen seurannut ilmiötä, joka on ollut havaittavissa jo jonkin aikaa ja jonka koronakriisi sai puhkeamaan kukkaan. Eri alojen asiantuntijoita lausuu viisaita sanoja, tarjoaa konsultointiapua ja valmennusta. Konsulttien määrä on joko noussut hurjasti tai toiminta aktivoitunut huomattavasti. Ja kuten aiemmin kirjoitin, oma intohimoni on osaaminen ja sen kehitätminen, joten tämä tilanne saa minut mietteliääksi. Kuinka monella sitä substanssiosaamista todella on, ja kuinka moni vain on verbaalisesti ja ehkäpä teknisesti lahjakas?
Onko meille tullut korkeakoulu nimeltä Korona?
Päivi Ekholm
Senior Headhunter / CEO
WasaTalent