Hur kan man anpassa kompetenserna från en annan bransch till de krav som ställs i den nya uppgiften?

Även om branschbyte innebär införskaffande av nya kunskaper och kompetenser så är det till fördel att även identifiera de redan införskaffade kompetenserna.

***

Innan min karriär på WasaTalent arbetade jag över 10 år som närvårdare inom den offentliga sektorn.

Trots att jag ansåg att vårdyrket var mitt kall, så beslöt jag mig för att studera till tradenom. Orsaken var mitt nyfunna intresse för ledarskap och personalfrågor som jag fick en inblick i under tiden jag vikarierade min förman, men även branschens utmaningar inverkade på beslutet att sadla om.

Efter examen varvade jag mammaledighet och nattjobb inom vården. Sen kände jag att det var dags att följa min dröm. Eftersom jag visste att jag ville arbeta inom HR-området valde jag att gå ledarskaps- och HR kurser för att uppdatera och utveckla mitt kunnande.

Men att byta karriär var skrämmande.

Jag peppade mig själv och funderade noga på vilka egenskaper och färdigheter jag egentligen hade och hur de skulle kunna utnyttjas i en annan bransch, samtidigt lärde jag mig mera om mig själv. Chansen dök upp, en roll som kunde passa mina egenskaper inom rekryteringsbranschen, en för mig helt främmande bransch.

Var jag, närvårdaren med en outnyttjad tradenomexamen och bara arbetspraktikserfarenhet från HR, redo för rollen och att klara mig i branschen?

Mina kunskaper i nytt ljus – så här stöder vårdbranschens färdigheter min karriär inom HR-branschen:

  • Stor arbetsbörda, ständigt föränderliga situationer och tidspress som inte fick inverka på kvaliteten, lärde mig prioritera-, organisera– och omorganisera arbetsuppgifter.
  • Kommunikationens och bemötandets betydelse. Jag lärde mig anpassa mitt sätt att kommunicera, bemöta och vårda beroende på situation och person. Jag lärde mig känna igen och analysera tonlägen i röster, ögonens rörelser och kroppsspråk för att kunna anpassa mitt bemötande och skapa tilltro.
  • Jag utvecklade min förmåga att resonera och förhandla. Det kan krävas mycket tålamod och kreativitet för att lösa svåra situationer, samtidigt som du ska vara lugn och empatisk.
  • Informationssökning – som vårdare får du svara på olika sorts frågor och hamnar att leta fram all möjlig information om allt från läkemedel och sjukdomar till historik och hemelektronik. Om jag inte kunde svaret så var det för mig viktigt att ta reda på.

I min nya roll i HR-branschen ligger ett stort fokus på de färdigheter som jag införskaffade i vårdbranschen. Det visar att överförbara färdigheter kan bli mycket värdefulla. Under mitt karriärbyte har jag lärt mig att uppskatta dem ännu mera och jag uppmanar även andra att identifiera och utnyttja sina egna branschövergripande färdigheter.

Hur tänker du: är människor alls medvetna om de överförbara färdigheterna? Utnyttjas de i samband med karriärbyten och rekryteringar?

 

 

Mikaela Nyberg
Researcher

Relaterade artiklar